Pe’mergian Pendakwa Ini Mendapat Perhatian Ramai,Kerana Masahidupnya Dia Berjaya Membina Masjid Sendiri Dan…

Al-Fatihah

Kita Baru sahaja dikejutkan dengan berita pemergi4n tokoh ulama’ Ustaz Abu Hassan Din, kini terima pula khabar berita pemergian seorang tokoh muslim warga Jepun yang telah memberi banyak sumbangan terhadap penyebaran dan pembangunan islam di negara Jepun.

Diberi nama Mahdy akira Hamanaka, beliau amat dikenali dikalangan penduduk muslim di Jepun dan juga rakyat malaysia disana. Beliau juga amat menyukai negara Malaysia bahkan fasih berbicara dalam bahasa Melayu. Pemergi4n beliau merupakan satu kehilangan yang besar bagi penduduk muslim disana.

Selain itu, beliau juga merupakan satu-satunya warga Jepun yang berjaya mendirikan masjid beliau sendiri yang dikenali sebagai masjid Niihama.

Mendapat hidayah ketika berusia 19 tahun untuk menganut islam, dia kemudiannya mengambil keputusan untuk belajar di sekolah pondok yang terletak di Kuala Selangor.

Seterusnya, beliau menyambung lagi pengajian sehingga ke Mesir, menjadikan dirinya sebagai salah seorang pendakwah paling awal membantu mengembangkan Islam di Jepun.

Malah kebanyakkan saudara baru di Jepun, mendapat bantuan dan bimbangan daripadanya untuk memeluk Islam, membuatkan mereka begitu terkesan dengan pemergiannya.

Selain dari berdakwah, beliau juga mempunyai minat dalam sukan badminton dimana dia turut membantu dalam hubungan antara Malaysia dan Jepun dalam sukan tersebut. Mari kita sama-sama berdoa dan semoga arwaah di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.

Akhir Kata

Mogo Arwah Ditempatkan Bersama-sama Orang Yang Beriman Di Akhirat Kelak .Insyaallah.

Sumber Dan Rujukan

Media

Leave a Comment