Kaluarga mana tak sedih bila “Terpaksan berjalan kaki usung jenazah sejauh 13 KM ,hanya kerna masalah itu”

keluarga terpaksa jalan kaki usung jenazah seorang wanita Sejauh 13km

Jenazah seorang wanita terpaksa diusung dengan berjalan kaki sejauh 13 kilometer (km), gara-gara sebuah pusat kesihatan didakwa enggan meminjamkan ambulans. Kejadian yang tular berlaku di Mamuju di Sulawesi Barat, Indonesia, pada Selasa lalu.

Menerusi satu video berdurasi 25 saat, jenazah yang berada di dalam keranda diusung oleh beberapa orang yang berjalan kaki di jalan raya. Mengesahkan kejadian yang berlaku, Fenny Tadius yang merupakan anak saudara kepada jenazah menjelaskan ibu saudaranya dirawat di sebuah pusat kesihatan, Isnin lalu.

Namun, keadaan ibu saudaranya semakin te.nat sehingga keluarga mahu membawanya pulang untuk dirawat di rumah.

“Maka pihak keluarga meminta pihak pusat kesihatan untuk menghantar ibu saudaranya pulang kerana keluarga fikir bahawa apabila orang tua kami meningg4l dunia, tidak akan diantar oleh ambulans.

.

“Ini kerana terdapat kenyataan daripada pihak pusat kesihatan bahawa ambulans tidak boleh menghantar jen4zah,” kata Fenny kepada Kompas.com pada Ahad.

Bagaimanapun kata Fenny, permintaan keluarganya ditolak oleh pusat kesihatan tersebut. Pasrah dengan keadaan itu, keluarga Fenny menjaga ibu saudaranya sehingga meningg4l dunia pada Selasa.

Fenny dan keluarganya mengakui kecewa meskipun ibu saudaranya meninggl dunia, pihak pusat kesihatan tetap menolak untuk menghantar jen4zah.

Pusat kesihatan didakwa menegaskan bahawa ambulans hanya digunakan untuk membawa pes4kit yang sedang s4kit.

Keadaan tersebut membuatkan keluarganya terpaksa mengusung jen4zah pulang ke rumah sejauh 13km. Susulan kejadian yang tular, ketua daerah Mamuju, Sutinah Suhardu memohon maaf dan k3sal dengan tindakan pusat kesihatan berkenaan yang tidak mempunyai inisiatif untuk menghantar jen4zah.

Menyiasat perkara itu, Sutinah turut mengarahkan semua ketua pusat kesihatan supaya mengendalikan penghantaran jen4zah dari pusat kesihatan ke rumah peng3bumian sekiranya tidak berlaku kec3masan di pusat masing-masing.

Sumber Dan Rujukan

Leave a Comment