Selepas Bisnes Di Sabah G4gal Diteruskan , Fauzi Nawawi Beralih Buka Kafe .

SELEPAS keg4galan bisnes r0kok elektronik yang diusahakan oleh pelakon Fauzi Nawawi, aktor berkenaan tid4k terus berputus asa dan kini beralih dalam perniagaan makanan.

Fauzi atau Mohd Fauzi Mohd Nawawi, 50, berkata, bisnes yang dibangunkan di Sabah itu tidak mendapat sambutan dan hanya bert4han selama dua bulan.

ou2

“Selepas kedai vape saya di Sabah cuma bertahan selama dua bulan, masuk bulan ketiga saya dah tid4k boleh buat apa-apa kerana men4nggung rugi yang besar.

Kafe Boi Boi terletak di Jalan Imbi, Kuala Lumpur.

“Tambah pula pada waktu itu negara dilanda pand3mik dengan Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP) lagi, penyokong tu ada tapi kuasa membeli tu kurang.

“Saya tidak sal4hkan sesiapa tapi mungkin masa saya mula berniaga tu tak sesuai. Kedai saya pun tak ramai yang datang,” katanya kepada mStar.

Fauzi berkongsi perkara itu ketika ditemui pada majlis pelancaran Kafe Boi Boi yang terletak di Jalan Imbi, Kuala Lumpur pada Jumaat.

Dalam pada itu, Fauzi memberitahu dia dan rakan kongsinya, Jack mengambil keputusan untuk membuka kafe di Kuala Lumpur.

Dengan lokasi str4tegik di tengah kota, pengubahsuaian rumah banglo terbiar yang menelan belanja sekitar RM 600,000 itu akhirnya direalisasikan menjadi sebuah kafe.

“Bila adik Jack iaitu Jo Anne datang survey di Jalan Imbi ada rumah banglo terbi4r. Jadi, kami mengambil keputusan untuk menjadikan tapak perubahan ini menjadi sebuah kafe.

Selepas Bisnes Di

Selepas kedai vape saya di Sabah cuma bertahan selama dua bulan, masuk bulan ketiga saya dah tidak boleh buat apa-apa.

“Waktu itu pemilik banglo pun meletakkan satu harga yang tinggi, sewa sebulan dalam RM15,000. Tapi disebabkan kesungguhan rakan kongsi saya, kami bersetuju untuk membuka kafe disini.

“Kami juga mengeluarkan k0s sekitar RM 600,000 dilaburkan untuk mewujudkan kafe ini,” ujarnya.

Sementara itu, pelakon filem Mun4fik 2 itu juga menjelaskan biarpun kafe yang diusahakannya ini belum mendapatkan sijil halal, namun dia memberi jaminan seluruh tenaga kerja yang digunakan adalah orang Muslim.

Kata Fauzi, pr0ses untuk mendapatkan sijil Halal agak lama dan bagi memastikan semuanya berjalan lancar, dia telah mengikut setiap prosedur yang diberikan.

“Proses untuk mendapatkan sijil Halal memang agak makan masa.

“Tetapi sekarang ini saya memang mengikut semua prosedur dan pekerja kami juga semuanya beragama Islam dan saya tidak mengizinkan penjualan alk0hol disini.

“Saya juga menyediakan surau untuk kemudahan pelanggan dan pekerja. Saya ikut semua SOP halal,” jelasnya.

Fauzi dan Lisdawati mencuba nasib dalam membuka kafe.

Kafe Boi Boi telah dibuka pada pertengahan Januari lalu dan menampilkan seleksi menu tempatan yang semestinya mampu menarik pelanggan pelbagai b4ngsa.

“Harapan kami mahu menarik pelanggan pelbagai k4um. Kalau ikutkan di kawasan ini dikelilingi restoran makanan barat, jadi kami mahu tampil kelainan dengan menyajikan menu pilihan tempatan.

“Menu kafe kami juga mengetengahkan makanan-makanan tempatan termasuk makanan dari Sabah dan Sarawak, nasi lemak, bakso dan variasi roti.

“Istimewa Ramadan nanti, kami akan memperkenalkan menu Mi Ramping, iaitu masakan terbaik daripada resipi isteri saya, Lisdawati,” ujarnya.

Sumber:Mstar

Leave a Comment