Ramai yang rindu lakonannya “Tapi, terpaksa ikhlaskan pemergiannya buat selamanya”

Patut tak tengok lak0nan Allah’yarh4m Aziz Singah men1nggaI dunia 5 tahun lalu

Aziz Singah atau nama sebenarnya Datuk Abdul Aziz Zaid Singah dilah1rkan pada 3 Oktober 1940, masa eranya ramai yang popular seperti Kuswadinata, Zulkifli Zain, Abu Bakar Omar, Abu Bakar Juah, Baharudin Omar dan ramai lagi.

Patut tak tengok lak0nan Allah’yarh4m Aziz Singah men1nggaI dunia 5 tahun lalu

Sebeluk terb4bit dalam dunia lak0nan arwh Aziz Singah muka dengan kerjaya penyampai radio sebelum meluaskan namanya dalam dunia televisyen.

Semasa kecil lagi Aziz Singah hidup tanpa bel4ian se0rang bapa, apabila ditemuramah beliau memberitahu arwh bapanya sama unit dengan Leftenan Adnan,

sehingga mereka terkorb4n bersama pada usia 24 tahun kerana dibu’nvh tentera Je’pun sewaktu p3rang dunia kedua, ketika itu usia Aziz Singah dua bulan.

Bakat lak0nanya mula diuji pengarah M.Amin dalam filem Jah4nam 1971, Aziz juga sempat mel4hirkan dramatis bintang seperti Fauziah Nawi melalui drama Tahan Kinabalu.

Aziz juga menjadi Pres1den Persatuan Seniman Malaysia pada 3 Julai 1999, semasa beliau menjadi Pres1den, beliau perjuangkan supaya seniman tanah air diikt1raf,

akh1rnya beliau sempat menerima Darjah Dato Setia Negeri Sembilan yang dianugerah oleh Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Jaafar Tunku Abdul Rahman pada 18 Julai 2005.

G2

Arwh Aziz juga memegang r3kod pelak0n terbanyak berlak0n di eranya dengan sebanyak 500 drama dan 13 filem.

Arwh Aziz Singah, men1nggaI.dunia di kediamannya di Seri Kembangan, Serdang pada Jumaat 1 Julai 2016 pada usia 75 tahun ak1bat k4nser prostat.

Anaknya Muhammad Daniel Aziz, 24, berkata, arwh men1nggaI.dunia kira-kira pu’kul 11.10 malam Jumaat di samping keluarga.

Arwh.dikebum1kan di tempat kel4hirannya di Kampung Bongek, Rembau Negeri Sembilan sebelum solat Zohor pada Sabtu.

Allah’yarh4m menghid4p kans3r prostat sejak beberapa tahun lalu dan sering keluar masuk hspital untuk mendapatkan raw4tan.

Ditanya apakah pesanan ter4khir arwh, Muhammad Daniel berkata, ayahnya banyak bercakap mengenai keluarga mereka.

Aziz Singah yang popular pada era 1980-an pernah membintangi banyak drama namun lak0nannya dalam PJ Holding antara karya yang diingati sehingga ke hari ini.

Beliau juga pernah berl4kon dalam beberapa buah filem termasuklah Maria Mariana terbitan Skop Productions.

Beliau berk4hwin dengan pas4ngan bernama Khatijah Abu Hassan pada 1967 dan dikurniakan tiga orang anak lelaki, kemudian telah berc3rai pada 1990,

seterusnya berk4hwin dengan Datin Zunita Mohamed pada tahun 1991 dan dikurniakan juga tiga orang anak lelaki.

SUMBER/KREDIT : JOHODAILY Via Nepal Khabar

Leave a Comment