Perbanyakkan Amalkan Ini Setiap Malam Jumaat Dan Hari Jumaat, Allah Ampunkan Dosa 80 Tahun

Hanya Dengan Berselawat Allah Ampunakan D0sa 80 Tahun

Rasulullah s.a.w. bersabda

“Sesiapa yang berselawat ke atasku sebanyak 80 kali pada hari Jumaat, Allah swt akan mengampunkan d0sanya sebanyak 80 tahun. Telah ditanya; Wahai Rasulullah s.a.w, Bagaimanakah selawat itu?

Baginda menjawab

“Allah humma salli ala muhammadin abdika wa nabiyyika wa rasulikan nabiyyil ummi” (Ya Allah, limpahkanlah rahmat kepada Sayidina Muhammad seorang hamba, Nabi dan utusanMu yang ummi”) [Al-Qawl al-Badee’; Al Muassah al-Rayyan; Takhreej Al-Ihya; Dar Al-Hadith)

Baca Juga: 9 Amalan Dihari Jumaat Agar Dioakan Oleh Malaikat

Selawat pada hari Jumaat 80 kali boleh menghapuskan do sa. Rasulullah s.a.w. juga ada bersabda yang menyatakan:

Abu Hurairah r.a. meriwayatkan bahawa Rasulullah (SAW) bersabda

“Sesiapa yang membaca selawat seperti ini sebanyak lapan puluh kali sejurus selepas sembahyang Asar pada Hari Jumaat, sebelum bangun dari tempat sembahyangnya, akan diampunkan do sanya sebanyak 80 tahun dan diberikan pahala 80 tahun ibadah.

Allahumma Solli ‘Alaa Muhammadinin Nabiyyil Ummiyyi wa-’Alaa Aalehi wa-sallim Tasleeyma.[Al-Jami Al-Saghir; Allamah Sakhaawi RA dalam Al-Qawl al-Badee’; Imaam Daraqutni RA and Al Muassah al-Rayyan]

Dari Aus bin Aus r.a.katanya, Rasulullah s.a.w bersabda, “

Sesungguhnya di antara hari-harimu yang paling utama sekali ialah hari Jumaat, maka perbanyakkanlah membaca selawat padaku pada hari itu, sebab sesungguhnya bacaan selawatmu itu ditunjukkan kepadaku. Para sahabat berkata: Ya Rasulullah, bagaimanakah selawat kita semua itu dapat ditunjukkan kepada Tuan, sedangkan Tuan sudah hancur tubuhnya?

Nabi s.a.w bersabda:

Sesungguhnya Allah mengharamkan pada tanah untuk makan tubuh sekelian Nabi. (Riwayat Abu Dawud dengan isnad sahih.)

Nabi Muhammad s.a.w. bersabda,

“Perbanyakkanlah membaca selawat padaku pada malam dan hari Jumaat, sesiapa yang membaca selawat untukku satu kali, Allah akan berselawat kepadanya 10 kali (Allah akan memberinya rahmat 10 kali) “. (Riwayat Al Baihaqi)

Baca Juga: Amalan Sunah Hari Jumaat Berserta Hadis

Sholawat Penghapus D0sa 80 Tahun – Habib Ali Zaenal Abidin Al Hamid

Akhir Kata

Marilah sama-sama kita perbanyakkan selawat kepada Rasulullah Sallallahu Alaihi Wassallam, Semoga kita mendapat manfaat dari keihklasan selawat kita kepada beliau Sallallahu Alaihi Wassallam dan memporeleh syafaat dari beliau Sallallahu Alaihi Wassallam di akhirat kelak, Aamiin Allahumma Aamiin

Rujukan

Sumber:islam itu indah

Leave a Comment