Pemergian Yang Dicemburui,Beliau Pergi Selepas Ditugaskan Menjadi Imam Buat Kali Pertama Dan Menjadi Kali Terakhir

Al-Fatihah

“Tugas Pertama Dan Terakhir Menjadi Seorang Imam”. Pertama Kali Jadi Imam, PenjuaI Pisang Goreng MninggaI Dunia Selepas Selesai Imamkan Solat Zohor. Al Fatihah

BATAM – Kemat1an yang dicmburui. Itu yang berlaku ke atas Hasan Basri Tandayong apabila disahkan mninggaI dunia selepas selesai mengimamkan solat Zuhur di Masjid Al-Muttaqin, Batam Indonesia pada Isnin. Dalam kejad1an itu, Allahyrham dikatakan menjadi imam ganti selepas imam bertugas ada urusan, lapor Tribunnews pada Khamis.

Kejad1an itu dirakam kamera litar tertutup (CCTV) masjid berkenaan hingga menjadi bualan hngat penduduk Batam dan warga maya di laman sosial. Menerusi rakaman itu, Hasan dilihat sudah selesai memimpin solat Zuhur dan sedang berzikir namun secara tiba2 Allahyrham reb4h ke belakang.

https://www.youtube.com/watch?v=BWHsp2NpBw0&ab_channel=OneNews

Imam Masjid Al-Muttaqin, Jamal Ghofar, 35, berkata, ramai mencmburui pemerg1an Allahyrham. “Masya-ALLAH, sungguh beruntung dia (Hasan) mninggaI dalam keadaan baik, tepat setelah selesai menunaikan solat di masjid ini, pada waktu itu dia adalah imam.

“Ada juga yang mengatakan bahawa mereka ingin m4ti dengan cara yang sama seperti terjadi pada Hasan, saya juga salah seorang daripada mereka,” katanya. Menceritakan keperibadian, Hasan merupakan seorang bilal selama 10 bulan di masjid tersebut.

Sebelum mninggaI dunia, dia sering mempelajari pelbagai doa dalam kehidupan sehariannya dan bertutur jika perlu sahaja. Sebelum ini, Hasan tidak pernah menjadi imam dan itu adalah tugas pertama dan terakhir menjadi seorang imam.

Hasan merupakan seorang penjuaI pisang goreng keju di Taman Jodoh, meninggaIkan seorang isteri dan tiga anak. Isterinya, Evi, 54, melahirkan rasa terkejut namun bersyukur pemergian Allahyarham dalam keadaan baik (husnul khatimah).

“Arwh beritahu, dia ingin ke masjid, solat Zuhur. Kemudian selang beberapa jam, saya dapat berita daripada jiran mengatakan arwh pngsan di masjid. Saya tidak tahu bagaimana perasaan saya sekarang, saya sed1h kerana suami mninggaI tetapi pada masa sama saya bangga kerana suami mninggaI dalam keadaan baik (husnul khatimah),” katanya.

Sumber Dan Rujukan

Detik Kini Viral

Leave a Comment