Pemergian Indah Husnul Khatimah “Tukang Kebun Meninggal Selepas Solat Subuh Dan Baca Al-Quran Di Hari…”

Tiada apa yang lebih indah jika dipanggil menemui Allah dalam keadaan yang sangat mulia.

Allah SWT menjadikan kehidupan dan kematian untuk menguji manusia siapakah dalam kalangan mereka yang paling baik amalannya, seperti mana Allah SWT berfirman di dalam al-Quran:

الَّذِي خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيَاةَ لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلًا وَهُوَ الْعَزِيزُ الْغَفُورُ

Maksudnya: Dia lah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) – untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya; dan Ia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat) (Surah al-Mulk: 2).

Ada 10 tanda kematian husnul khatimah dan satu darinya ialah meninggal pada hari atau malam Jumaat. Ini berdasarkan hadith yang diriwayatkan daripada Abdullah Ibn ‘Amru, bahawa Rasulullah SAW bersabda:

مَا مِن مُسْلِمٍ يَمُوتُ يَوْمَ الجُمْعَةِ أَوْ لَيْلَةَ الجُمْعَةِ إِلَّا وَقَّاه اللهُ فِتْنَةَ القَبْرِ

Maksudnya: Tidak ada orang Islam yang meninggal dunia pada hari atau malam Jumaat kecuali Allah SWT akan melindunginya daripada fitnah kubur. Hadith riwayat al-Tirmidzi: (1074).

Memetik Sinar Harian, diberitakan, seorang tukang kebun meninggal dunia dalam keadaan mulia iaitu sedang membaca Al-Quran selepas solat Subuh semalam.

Arwah, Abdul Wahab Mat Noh, 54 yang bertugas di Sekolah Kebangsaan (SK) Darulaman, Bukit Kechil dikatakan sedang membaca Al-Quran di bahagian belakang ruang solat sebelum tiba-tiba rebah.

Ketua Polis Daerah Kuala Muda Asisten Komisioner Adzli Abu Shah berkata, sebaik menyedari kejadian, kakitangan masjid menghubungi ambulans untuk bantuan.
Menurutnya, kakitangan hospital yang tiba kemudian membuat pemeriksaan dan mengesahkan mangsa telah meninggal dunia.

“Pemeriksaan badan ke atas mangsa bagaimanapun tidak menjumpai sebarang kesan luka atau lebam serta disyaki tiada kaitan unsur jenayah,” katanya.

Mayat dihantar ke Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) Sungai Petani untuk tindakan lanjut.

Menurutnya, maklumat dari keluarga memberitahu, mangsa menghidap penyakit darah tinggi dan bergantung pada ubat yang dibeli dari farmasi. Berdasarkan laporan awal, kes diklasifikasikan sebagai mati mengejut.

Jenazah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Bukit Kechil, Tikam Batu selepas solat Isyak pada Jumaat.

Difahamkan, mangsa seorang yang sering mengunjungi masjid termasuk menunaikan solat subuh berjemaah hampir setiap hari.

Ingat

Dunia hanya sekadar pinjaman dan akhirat kekal abadi.

Sumber Dan Rujukan

www.kashoorga.com

Leave a Comment