Pelakon Lan Siro Kerja Kampung Demi Kelangsungan Hidup Kini Menoreh Getah

Sedar Diri Tak Femes, Pelakon Lan Siro Kerja Kampung Demi Kelangsungan Hidup Kini Menoreh Getah. “saya gunakan kemahiran yang ada untuk mencari duit. Alhamdulillah rezeki akan sentiasa ada”-Pelakon Lan Siro

Takdir seseorang tidak dapat diduga. Hidup ini umpama pusingan roda. Kadang kita bahagia di atas, kadang terperosok di bawah. Biar apa pun yang berlaku, hidup perlu diteruskan.

Itulah yang dilalui buat pelakon Lan Siro ketika ini. Menyedari pasang surut dunia seni dan demi kelangsungan hidup, Lan Siro bertukar angin mencuba bidang baharu bagi menampung perbelanjaan harian.

9 744x744 1

Lan Siro Kerja Kampung Demi Kelangsungan Hidup

Selain mengusahkan kebun getah di kampungnya di Temerloh, Pahang, Lan atau nama sebenarnya Azlan Mokhtar, (40 tahun) juga mula berjinak-jinak dalam perniagaan menjal barangan bundle selain bekerjasama dengan beberapa orang rakan dalam projek penternakan kambing.

Kata Lan, pekerjaan baharu yang dilakukan ini juga merupakan salah satu usahanya supaya tidak terlalu bergantung harap melalui pendpatan sebagai pelakon.

“Kali terakhir saya terlibat dengan penggambaran adalah pada bulan Ramadan lalu. Sekarang ini kiranya lebih dua bulan tiada job jadi kenalah buat benda lain sebab kita tidak tahu sampai bila boleh berlakon.

“Di kampung ada sedikit kebun pokok getah saya usahakan namun hasilnya tidaklah banyak. Sekarang ini saya mula berjinak-jinak menjual barangan bundle. Selagi ada kudrat saya akan usaha buat apa sahaja.

getah 678x381 1

“Sekarang ni musim hujan, harga getah jatuh.. tapi kalau tak buat lagi tak dapat. Alhamdulillah RM20 sehari pun rezeki.”

“Industri juga tidak menentu sekarang ini tapi saya tidak mahu cepat melatah atau salahkan mana-mana pihak kerana kurang mendapat tawaran,” katanya kepada mStar.

Nafkah Untuk Dua Orang Cahaya Mata

Dalam masa sama pelak0n ‘Abang Sado Jemur Kain‘ ini juga mendedahkan dia perlu bekerja keras kerana mahu memberi nafkah kepada dua orang cahaya matanya selepas hampir dua tahun berpisah dengan bekas isteri.

Mengakui hidupnya kini tidaklah terlalu senang, namun Lan bersyukur kerana masih diberikan rezeki dan peluang untuk mencuba sesuatu baharu.

“Hampir dua tahun saya menduda dan anak-anak tinggal bersama bekas isteri. Sebagai bapa saya kena kuat bekerja dan beri duit untuk anak-anak yang sedang membesar. Walau dalam keadaan apa sekalipun saya perlu jalankan tanggungjawab sebagai ayah.

“Syukur sekarang ini tidaklah susah. Masih boleh hidup seperti biasa, cuma tidaklah senang. Kalau dahulu saya boleh bergantung kepada pendapatan dalam dunia seni, sekarang tidak lagi. Kena cekap mengatur perjalanan,” jelasnya.

Walaupun tawaran berlakon semakin perlahan, Lan berkata dia tetap akan meneruskan karier seni dan tidak pernah berputus asa mencari peluang.

7 1 744x510 1

“Saya tidak pernah tinggalkan dunia lakonan kerana minat yang mendalam. Tidak semua orang diberi peluang ini dan berlakon seakan-akan sudah menjadi makanan jiwa buat saya.

“Bukan lagi fikir soal glamor atau duḭt, tetapi saya anggap tanggungjawab untuk menjayakan watak supaya sampai kepada penonton.

“Mungkin suatu hari nanti saya tidak lagi berlakon dan akan terus terlibat dengan kerja belakang tabir. Ini adalah asam garam dunia seni dan terpulang kepada diri sendiri untuk terus bertahan,” ujarnya.

Pelakon Lan Siro Kerja Kampung Dan Tidak Memilih Kerja

Selain menoreh gerah, kerja kampung dan menjual bundle, Lan juga pernah bekerja sebagai food rider sebelum ini. Katanya, sejak dia tidak mendapat sebarang tawaran berlakon. Disebabkan itu, dia membuat apa saja jenis pekerjaan demi kelangsungan hidup.

“Sebelum bawa Grab Food, saya menjadi jurulatih peribadi kepada Izara Aishah, Mimi Lana dan beberapa pelakon lain serta menjual makanan kesihatan. Malah, pada sepanjang bulan Ramadan saya berniaga di Bazar.

“Saya tak malu untuk berkongsi perkara ini di laman s0sial kerana berasakan orang lain pun buat. Kalau tidak bekerja, saya dan keluarga nak makan apa?

“Nak mencari pekerjaan lain, saya bukannya ada kelulusan tinggi. Jadi, saya gunakan kemahiran yang ada untuk mencari dṳit. Alhamdulillah rezeki akan sentiasa ada,” katanya.

“Saya tidak mahu salahkan syarikat produksi. Mungkin sebab atas permintaan stesen televisyen yang inginkan pelakon muda dan baru. Atau juga tidak ada watak yang sesuai dengan saya.

10 1 1

“Bagi saya, menjadi anak seni kena kental. Kalau dilanda kesusahan dan kurang tawaran berlakon, diri sendiri kena menjadi kreatif,” katanya.

Lan berkata, seperkara yang dia belajar adalah apabila susah dia menjadi kreatif dengan membuat perkara lain untuk dijadikan sumber pendapatan seperti berniaga dan sebagainya.

p/s- Rezeki itu hadir kepada mereka yang berusaha, bukan untuk mereka yang berputus asa. Tahniah Lan. Semoga terus dikurniakan rezeki yang tidak putus-putus. Biarpun kecil, asalkan tetap ada dan berkat. InsyaAllah dipɛrmudahkan segalanya.

Sumber : mymediamaya

Leave a Comment