“Justice 4 Baby Syifaa” Polis Nafi Dakwaan Siasatan Bayi Maut Di Pusat Asuhan Tidak Telus

Justice4BabySyifaa Polis Nafi Dakwaan Siasatan Bayi Maut Di Pusat Asuhan Tidak Telus!

Sejak semalam #Justice4BabySyifaa menjadi perhatian ramai. Ia susulan perkongsian luahan rasa kecewa dan ketidakpuasan hati bapa kepada bayi berusia 15 bulan yang dilaporkan maut di pusat asuhan baru-baru ini, terhadap siasatan pihak berkuasa.

Polis Nafi Dakwaan Siasatan Tidak Telus

Namun dalam kenyataan hari ini, pihak polis menyangkal dakwaan tidak menjalankan siasatan secara telus berhubung kes seorang bayi berusia 15 bulan yang meninggal dunia ketika berada di pusat asuhan di Taman Nusari Aman, Bandar Sri Sendayan di sini bulan lalu.

Ketua Polis Daerah Seremban, Asisten Komisioner Nanda Maarof berkata, siasatan telah dilakukan secara menyeluruh termasuk menggunakan bantuan Jabatan Forensik.

“Polis jalankan siasatan bukan sahaja secara individu tetapi juga menggunakan bantuan forensik yang siasatannya lebih tepat.

“Siasatan kes itu sudah lengkap dan telah pun dihantar kepada Timbalan Pendakwa Raya untuk tindakan lanjut. Apa arahan seterusnya saya tak dapat komen, kita tunggu saja,” katanya ketika ditemui pada Sambutan Hari Polis Ke-215 peringkat Ibu Pejabat Polis Daerah Seremban di sini pada Jumaat.

444488
Ketua Polis Daerah Seremban, Asisten Komisioner Nanda Maarof Kredit Foto: Bernama

Dakwa Bayi Dijerut Bukan Terjerut

Beliau berkata demikian mengulas ketidakpuasan hati ibu bapa bayi terbabit yang diluahkan di media sosial Facebook sehingga menjadi tular sejak malam Khamis.

Menerusi hantaran di Facebook, bayi berkenaan didakwa dijerut bukannya terjerut.

Mengulas berkenaan dakwaan bapa bayi terbabit, Nanda berkata, sehingga kini polis tidak menerima aduan rasmi daripadanya melainkan membacanya di media sosial.

“Itu cuma anggapan bapa mangsa saja, kita tak boleh kata apa. Dari sudut polis, kita telah pun melakukan siasatan secara terperinci dengan merakam percakapan semua pihak berkaitan.

“Saya harap keluarga bertenang dan jangan keluar kenyataan yang boleh menimbulkan salah faham mana-mana pihak.

“Begitu juga dengan netizen jangan memberi komen yang mengikut hati dan perasaan di media sosial kerana polis telah melakukan tugas yang terbaik,” katanya.

Bayi Ditemui Meninggal Di Pusat Asuhan

Terdahulu dilaporkan, Nour Rania Asyifaa Yuseri ditemui tidak sedarkan diri jam 3 petang di dalam buaian di sebuah bilik di pusat asuhan di Taman Nusari Aman, Bandar Sri Sendayan pada 22 Februari lalu.

Nanda berkata, berdasarkan siasatan awal, sebelum itu mangsa telah diberi susu oleh pengasuh dan dimasukkan ke dalam bilik tidur bersama dua kanak-kanak lain pada jam 12.30 tengah hari.

“Mangsa ditidurkan dalam buaian kain dan dua kanak-kanak lain ditidurkan dalam buaian jenis ‘rocker’.

“Selepas itu pengasuh keluar dari bilik pada jam 2 petang untuk melakukan tugas-tugas lain, katanya.

Menurutnya, pada jam 3 petang, pengasuh masuk semula ke dalam bilik dan mendapati mangsa dengan keadaan kepala tersangkut pada kain buaian.

Jelasnya, pengasuh kemudian telah melakukan bantuan kecemasan kepada bayi terbabit namun mangsa didapati tidak bernafas.

“Dia kemudian telah membawa mangsa ke Klinik Kesihatan Sendayan untuk pemeriksaan lanjut namun doktor yang merawat mengesahkan bayi itu telah meninggal dunia pada jam 4.30 petang,” katanya.

Akhir Kata

Semoga penyiasatan penuh dapat dilakukan sebaiknya.Bayi yang meninggal dan keluarga mangsa mendapat pembelaan dan keadilan sewajarnya.

Sumber Dan Rujukan

Mingguan Wanita

Leave a Comment