Jual Pokok Raja Kayu, Orang Asli Raih Pendapatan Lumayan RM2,000 Seminggu

Biarpun kadangkala terpaksa berada di dalam hutan selama dua minggu untuk mencari batang pokok Raja Kayu itu, Zakaria Abdullah (55tahun), Orang Asli suku kaum Bateq mampu tersenyum lebar kerana pengorbanannya berbaloi apabila meraih pendapatan lṳmayan.

Hutan sememangnya terdapat banyak hasil bumi yang bernḭlai tinggi. Untuk itu, ia telah dimanfaatkan sepenuhnya buat seorang orang asli ini yang mencari pohon pokok istimewa digelar ‘Raja Kayu.

Dia berkata batang pokok Raja Kayu mengandungi pelbagai khasiat untuk ubat-ubatan tradisional selain boleh dibuat ukiran kayu.

Khasiat Pokok Raja Kayu

Raja kayu dikatakan mujarab menyembuhkan penyakit asma, darah tinggi, gout, kencing manis, lelah, sengal-sengal, melancarkan perjalanan darah, sakit kulit, santau, penangkal ilmu hitam, pendinding, penunduk, pengasih serta penghalau binatang buas dan haiwan berbisa.

Jual Pokok Raja Kayu
Jual Pokok Raja Kayu

Pengumpul Raja Kayu itu berkata, sejak lebih 30 tahun lalu dia menceburi pekerjaan mengumpul Raja Kayu sebelum menjuẫlnya untuk menampung kehidupannya.

Harga Jual Pokok Raja Kayu

“Saya akan kumpulkan lebih 100 kg untuk setiap jṳalan dan memprosesnya terlebih dahulu sebelum menghantarnya kepada pembeli.

Katanya, hasil hutan itu yang biasanya dijṳal kepada pembeli di Kuantan, Pahang, berharga RM15 sekilogram (kg) dan boleh mencecẫh RM2,000 bagi setiap 100 kg.

Menurutnya, beliau akan mengumpul batang tersebut sehingga mencecah 500 kg terlebih dahulu sebelum membawa kesemuanya pulang untuk diproses di rumah.

“Untuk mendapat 100 kg ini saya kadangkala terpaksa tinggal di dalam hutan sehingga dua minggu,” katanya kepada pemberita di kediamannya di Kampung Pasir Linggi, Pos Lebir.

“Kami akan letakkan semua batang-batang ini di suatu tempat untuk memudahkan proses pemindahan masuk ke dalam kenderaan pacuan empat roda,” katanya.

“Saya dibantu oleh anak lelaki yang akan bersama-sama masuk ke hutan di sempadan Kelantan hingga ke Terengganu untuk mengumpul batang pokok Raja Kayu.

12 1

Katanya masa yang diambil untuk memprosɛs setiap batang pokok Raja Kayu adalah kira-kira enam jam bagi memastikan semua lapisan kulit luar batang kayu itu dikikis sepenuhnya.

Zakaria menjelaskan batang pokok Raja Kayu perlu dikikis terlebih dahulu bagi mendapatkan terasnya yang mendapat permintaan tinggḭ dalam kalangan peminat kayu tersebut.

Raja Kayu atau nama saintifiknya ‘Cassia Fistula‘ adalah merupakan sejenis pokok yang dipercayai mempunyai seribu satu kelebihan yang cukup istimewa sehinggakan digelar “Raja Kayu” sejak dahulu lagi.

Pokok raja kayu hidup menyendiri dan tidak dikelilingi oleh pokok-pokok lain. Selain, pokok ini boleh dikenalpasti melalui daunnya. Daunnya dikatakan tidak bertulang atau berurat.

Walaupun sukar ditemui kerana biasanya ia ditumbuh di kawasan hutan, namun ia sangat mudah dikenal pasti.

Sumber: infokini

Leave a Comment