Jangan Lupakan Amalan Norma Baharu Ketika Fasa Peralihan ‘Endemik’ Katanya

Jangan lupakan amalan norma baharu ketika fasa peralihan endemik – Annuar Musa

FASA peralihan ke endemik bermula 1 April ini bukan bermakna rakyat Malaysia melupakan norma baharu yang menjadi amalan sepanjang lebih dua tahun ini susulan pandemik COVID-19.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa berkata rakyat sebaliknya perlu terus mengekalkan amalan positif termasuk soal penjagaan kebersihan diri.

“Kita jangan padam semua norma-norma baharu ini, kebersihan diri misalnya. Contohnya pakai pelitup muka, kalau di Jepun ia lazim, dulu pun kita rasa pakai pelitup muka ini macam (amalan) yang asing, tetapi sekarang kalau tak bawa pelitup muka, kita rasa ada yang tak kena, jadi elok kita teruskan amalan ini,”

katanya ketika ditemu bual dalam rancangan Responsif: Peralihan Ke Fasa Endemik yang disiarkan melalui TV1 malam ini.

58043AD0 7273 4A3D AA43 83ABFB395C5E 1024x675 1
Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa . GAMBAR: Abd Razak Aid

Annuar berkata dasar norma baharu seperti bekerja dari rumah dan membeli secara dalam talian juga boleh dijadikan budaya jika dirasakan bersesuaian.

“Begitu juga dengan sistem pengudaraan di dalam bangunan, dahulu kalau nak membina bangunan tiada siapa yang peduli tentang ini, tetapi kini ia menjadi antara perkara yang perlu diberi perhatian, ini semua boleh kita teruskan dan buat ubah suai mana yang sesuai,” katanya.

Ditanya mengenai Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) yang mungkin boleh dilaksanakan apabila lebih banyak kelonggaran terhadap prosedur operasi standard mulai 1 April ini, Annuar berkata kerajaan perlu melihat keperluan pilihan raya tersebut diadakan.

“Bila ia perlu berlaku, itu atas pertimbangan kerajaan, pertama jika ia sudah cukup tempoh atau belum, jika sudah, maka ia patut diadakan.

“Kedua, adakah situasi semasa mengizinkan proses demokrasi itu berjalan, jika keadaan keselamatan mengizinkan, ia boleh diadakan atau tidak, kerajaan perlu buat keputusan, semasa proses transisi ini adalah masa paling baik untuk kerajaan merenung sama ada ia boleh diadakan atau tidak,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, proses untuk membubarkan Parlimen bukan perkara kecil dan perlu mengambil kira kesan kepada negara termasuk pelaburan ke dalam negara, dasar-dasar yang sedang berjalan dan pertumbuhan ekonomi.

Sumber Dan Rujukan

Utusan TV

Leave a Comment