Berat mata memandang,Berat lagi bahu memikul “Begitu lah dengan ibu tinggal ini,Walaupun Gaji sehari hanya 30 Ringgit untuk sara 5 orang anak ” Beliau tetap…

“J4nda cekaI” Gaji sehari 30 ringgit, sara 5 orang anak. Ber4t mata memandang

GUA MUSANG – Seorang ibu tunggaI dari Kampung Jerek di sini gig!h mencari rezeki bagi meny4ra lima orang anaknya.

Nor Masitah Mohd. Salleh, 32, berkata, dia berasa sed!h setiap kali keIuar bekerja kerana terp4ksa meninggaIkan anak-anaknya berusia empat hingga 11 tahun di rumah.

Wanita itu bekerja sebagai pembantu di sebuah kedai runcit di kampung tersebut dengan gaji RM30 sehari.

“Saya bekerja dari pukul 10 pagi sehingga 10 malam setiap hari. Hanya kerja itu yang boleh saya lakukan dan ber­syukur ke­rana diterima bekerja di situ.

.

“Selepas berp!sah dengan suami hampir setahun lalu, saya membesarkan anak-anak,” katanya ketika ditemui di rumah­nya di sini semalam.

Nor Masitah memberitahu, meskipun menerima bntuan ibu tunggal daripada Jabatan Kebaj!kan Masyarakat (JKM) sebanyak RM800 sebulan, namun itu bukan aIasan untuknya tidak melakukan sebarang kerja.

Katanya, harga barangan yang semakin meningkat menyebabkan dia perlu mencari pendapatan sampingan bagi memenuhi ke­perIuan anak-anak yang sedang membesar.

“Sebelum ini, suami memberi keku4tan kepada saya. Selepas kami berp!sah, saya tidak mahu mengaIah dan mahu terus ku4t demi anak-anak.

.

“Gaji bulanan sebagai pembantu kedai banyak membantu untuk perbeIanjaan termasuk bayaran sewa rumah, makan dan minum dan wang beIanja anak-anak ke sekolah,” katanya.

Orang ramai yang ingin membantu boleh menghubungi Nor Masitah di talian 013-961 9023 atau menerusi akaun Bank Simpanan NasionaI bernombor 0399541100158794.

Sumber  Dan Rujukan

k!online Via Karipap Angin

Leave a Comment