Biodata Aina Abdul Penyanyi Popular juara acl 3 tahun berturut

Biodata Aina Abdul Penyanyi Popular juara acl 3 tahun berturut

Dalam artikel ini kami akan kongsikan Biodata Aina Abdul fakta menarik penyanyi popular yang dikongsikan oleh laman Biodata Dan Latar Belakang Penyanyi Aina Abdul | Iluminasi

Biodata Aina Abdul

1. Nama sebenarnya, Nurul Aina binti Abdul Ghani. Dikenali dengan nama pentasnya, Aina Abdul.

2. Berusia 26 tahun (2019).

3. Berasal dari Negeri Sembilan.

4. Bekas penuntut Sekolah Menengah Kebangsaan Puteri, sebelum melanjutkan pengajian di Universiti UCSI di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

5. Bakatnya dikesan menerusi pertandingan realiti nyanyian, Mentor Legend 2014 yang mengangkatnya sebagai naib juara di bawah bimbingan mentor, Ella.

6. Memulakan langkah dalam bidang seni suara menerusi single sulung berjudul Ini Yang Kau Mahu yang diterbitkan pada September 2015. Lain-lain single dipopularkannya seperti Sumpah, Ghost, Reminiscing, Ribut Hati dan Shadow.

7. Selain bergelar penyanyi yang memperjuangkan genre muzik pop, beliau juga bergiat aktif sebagai pelakon, komposer dan penulis lirik.

8. Pernah membintangi drama rantaian Seindah Takdir Cinta yang bersiaran di slot Akasia TV3 pada 2016.

9. Merangkul kemenangan di World Championships of Performing Arts (WCOPA) 2014 di Los Angeles menerusi kategori Vocalist of The World.

10. Lain-lain pencapaian beliau termasuk pernah menjuarai Golden Voice Of MBPJ 2012, tempat kedua Bintang Idola Berita Harian 2011, bergelar finalis Irama 1 Malaysia RTM 2010, Metro Idol 2010 dan Bintang Remaja RTM.

Fakta Menarik Aina Abdul

  • Bekas pelajar jurusan muzik daripada sebuah kolej swasta.
  • Namanya antara yang berjaya membolosi Top 5 kategori Artis Baharu Wanita Popular di Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) ke-32 (2019) meskipun tidak membawa pulang trofi kemenangan.
  • Sumpah, single nyanyian dan ciptaannya yang mengangkat isu tekanan dan kemurungan, merupakan antara lagu yang melayakkan diri ke peringkat akhir Anugerah Juara Lagu ke-34 (AJL34) yang dijadualkan berlangsung pada Februari depan.
  • Sehingga kini beliau mempunyai lebih 50 buah lagu dalam simpanan dan bersedia untuk berkongsi dengan mana-mana penyanyi yang berminat mendapatkan khidmatnya sebagai komposer.
  • Kariernya mendapat sokongan penuh daripada kelab peminat yang dinamakan sebagai ‘Aination’
  • Laman Instagramnya, @ainaabdul diikuti lebih 112,000 peminat.