Hanya Sia-sia Usaha Menurunkan Berat Jika Tidak Diikuti Doa “Berikut Doa Menurunkan Berat Dan Diet Cara Islam”

Doa,Usaha Baru Lah Bertawakan Dan Terus Berdoa..

Ramai Yang Tak Tahu! Inilah Doa Untuk Menurunkan Berat Badan Dan Diet Cara Islam..Mempunyai berat badan yang ideal adalah impian semua orang, terutamanya untuk wanita atau perempuan.

Badan langsing adalah ideal dan mungkin juga merupakan keperluan untuk wanita. Tetapi adakah anda tahu bahawa dalam Islam ternyata membincangkan diet ini.

Di dalam Islam, tidak dibenarkan melakukan diet yang ketat kerana ia boleh mengganggu kesihatan. Rasulullah berkata “Sumber penyakitnya adalah perut.

Perut adalah gudang penyakit dan puasa adalah ubat. “Dalam perkataan ini disiratkan bahawa orang Islam tidak dibenarkan memiliki perut yang terlalu gemuk.

Untuk menurunkan berat badan dalam Islam, penyelesaian itu sebenarnya diberikan oleh puasa. Puasa adalah salah satu cara yang paling berkesan untuk menurunkan berat badan,

Kaedah ini tidak akan memberi kesan buruk pada tubuh, tetapi ia sihat. Doa untuk kehilangan berat badan sahaja datang dari diri anda sendiri. Ada beberapa tips untuk melakukan diet Islam.

Berikut adalah Doa Bertuah untuk Mengurangkan Berat:

FB IMG 1474691552476

Cara diet Islam dengan doa untuk penurunan berat badan:

1.Niat

Apabila anda akan melakukan diet sebaiknya anda niatkan dulu diet anda bahawa anda ingin mengurangkan berat badan anda supaya tidak obesiti. Dengan niat yang kuat, semua program pemakanan anda boleh berjalan lancar.

2. Berpikir tipis

Dengan berfikir jika anda langsing anda boleh mendapatkan bentuk badan yang ideal. Pemikiran tipis ini mengubah minda anda, bahawa anda langsing. Lama kelamaan, anda akan cuba membuat tubuh anda langsing.

3. Puasa

Cara yang berkesan untuk menurunkan berat badan adalah dengan berpuasa. Anda boleh melakukan sunnah dengan cepat pada hari Isnin dan Khamis. Puasa sunnah yang dilakukan secara berkala akan menjadikan tubuh anda nipis dan langsing. Walaupun demikian, tidak boleh berniat puasa supaya kurus, tetapi tetap hanya kerana Allah SWT.

4. Mengekalkan diet

Untuk mendapatkan badan yang ideal, anda perlu mengekalkan pengambilan makanan. Pilih makanan yang sihat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Minum banyak air .

5. Berdoa

Langkah terakhir untuk mendapatkan tubuh yang langsing ialah berdoa.

semuanya bergantung pada diri sendiri. Selepas anda mempunyai niat dan tekad untuk menurunkan berat badan.

Perlu diperhatikan juga bahawa melakukan diet boleh saja apabila berat badan anda memang sudah over atau berlebihan, jika masih ideal sebaiknya tidak melakukan diet.

Tubuh yang dimiliki mesti bersyukur, apa jua bentuknya sama ada lemak atau nipis. Tetapi jika anda sudah merasakan lemak badan anda, anda dinasihatkan untuk mengurangkan berat badan. Berlebihan berat badan sebenarnya akan menyebabkan pelbagai penyakit berbahaya dan maut.

Untuk itu berdiet perlu ketika sudah mempunyai badan yang over, dan semua doa yang dipanjatkan dengan sungguh-sungguh tentunya akan dikabulkan oleh Allah SWT.

Sumber Dan Rujukan

info awam

Leave a Comment