Ayah mana yang tak sedih bila “Anak tidak dibenarkan dikebumikan di kampung ,Hingga bapa terpaksa…”

BAPA TERPKSA USUNG JNAZAH ANAK MERATA TEMPAT UNTUK CARI TANAH MENGEBUMIKANNYA

Se0rang individu yang dikenali sebagai Abam B0tak berk0ngsikan kisah yang meny4yat hati mengenai se0rang bapa yang mengh4dapi masaIah mencari tempat atau tanah untuk mengebvmikan anaknya.

Penduduk kampung di kampung yang mereka duduki sekarang tidak membenarkan anaknya dikebu.mikan di situ kerana si bapa bukan warganegara dan tiada d0kumen yang sah.

a1

Bapa saya berb4ngsa Kadazan murut musIim, ibu saya pula berbangsa Sungai. Dalam darah saya mengaIir dar4h anak jati Sabah. Saya cintakan keamanan negara saya, saya cintakan nilai persaudaraan, saya cintakan nilai keadiIan, saya cintakan seIuruh manusia dan juga makhIuk tuhan.

Sebab itu, saya akan cepat terkes4n bilamana terdapat perkara yang tidak patut berlaku di depan mata saya.

Sebenarnya pagi tadi terdapat 1 jen4zah bayi yang baru lahir telah meninggaI dunia. Puas bapanya mencari tanah dan imam untuk ku.bur dan uruskan jen4zah anaknya. Namun 0leh kerana mereka tidak memiliki d0kumen dan sumber kewangan yang mencukupi.

Bayi tersebut dinafikan untuk ditanam di tanah perku.bur4n dalam kawasan kampung yang mereka duduki sekarang. Bahkan untuk urus jen4zah bayi tersebut pun tidak dapat dibuat dikampung yang mereka duduki sekarang.

a2 1

Alhamdulillah, semuanya selesai

Saya tidak akan sebut nama kampung tersebut! Hati saya sangat h4ncur dan re.muk ketika itu. Tapi kita fikirlah sendiri, mereka itu beragama Islam, saudara seislam kita. Berapa sangatIah ruangan tanah yang akan di gunakan untuk jen4zah bayi yang baru lahir sehingga kita terg4mak tidak mengurus jen4zah bayi tersebut. Ingatlah saudaraku. Allah tidak tanya, apa negaramu nanti, dan apa neg4ranya nanti.

a3

Tapi Allah akan tanya kita, apakah kita sudah jalankan tanggungjawab kita sebagai muslim. Istighfar lah, bermuhasabahlah! B0lehkah kita ketepikan s0al kewarganegaraan sim4.ti dalam bab kem4.tian. Sebab si m4.ti tidak b0leh pun berbuat apa-apa dan tubuh badannya akan terus mereput dan membu.suk jika kita tidak ingin menguruskannya!

Namun Alhamdulillah, akh1rnya bayi tersebut dapat di tanam juga di (TPI) Sim-sim, Sandakan. Terima kasih kepada penjaga (TPI) kerana mengizinkan jen4zah bayi ini di tanam di sana. Ini bukti dalam hati kamu masih ada nilai kemanusiaan. Saya puIangkan pada rakan-rakan untuk meniIainya. lzinkan saya berbeza pendapat.

Sumber: Abam Botak / imuslimnetwork Via Corentan NasihatĀ 

Leave a Comment