Allahuakbar, Turki Menemukan Lombong Emas Baru Dengan Emas Sebanyak 99 Tan Senilai 24 Trillion Rm

Bismillah, Pada hujung tahun 2020 Turki  Menemukan Lombong Emas Baru Dengan Emas Sebanyak 99 Tan

Turki Dikuriniakan Rezeki Menemukan Lombong emas

Turki Menemukan Lombong  emas baru sebesar 99 ton, dengan Nilai sekitar 6 miliar dollar AS atau setara 24 Ringgit Malaysia triliun (Anggaran  Rm 4.00 per dollar AS).

Dikutip dari Business Today, Sabtu (26/12/2020), cadangan tersebut ditemukan oleh perusahaan pupuk bernama Gubretas, di tempat yang dikendalikan di bagian barat Kota Sogut, Turki Utara.

“Kita berbicara soal nilai yang hampir mencapai 6 miliar dollar AS,” kata Chairman Gubretas, Fahrettin Poyraz.

Poyraz menyebutkan, pihaknya akan mulai melaksanakan aktiviti Per lombong an emas dalam kurun waktu 2 tahun ke depan.

“Untuk menggenjot perekonomian Turki,” ujar dia.

Setelah kabar tersebut tersebar, saham Gubretas langsung meroket 10 persen di bursa saham Turki, Borsa Istanbul.

Belum lama ini, Turki juga disebut telah memecahkan rekod pengeluaran sepanjang sejarah, setelah mampu memproduksi 38 tan emas sepanjang tahun ini.

Walaupun demikian, angka tersebut masih jauh dari target yang telah tetapkan oleh pemerintah Turki sebesar 100 tan per hari.

“Target kami dalam lima tahun ke depan agar dapat menghasilkan/mengeluarkan 100 tan emas per tahun,” kata Menteri Energi dan Sumber Daya Mineral Turki, Fatih Donmez.

Tonton Video Diujung 2020 Turki menemukan lombong emas

Baca Juga: “Turki Hanya Tunduk pada Allah”. Tak Takut ‘Dikucilkan’ Dunia

Mengenal Turki

Turki, secara rasmi dipanggil Republik Turki (bahasa Turki: Türkiye Cumhuriyeti), ialah sebuah negara Eurasia di Timur Tengah yang terletak di antara benua Eropah dan Asia. Sebahagian besar Turki terletak di Semenanjung Anatolia di Asia dan bahagian kecil wilayahnya terletak di Wilayah Balkan Barat Laut Benua Eropah. Turki bersempadan dengan 8 negara, iaitu Bulgaria di barat laut; Yunani di barat; Georgia, Armenia dan Azerbaijan di timur laut; Iran di timur; dan Iraq dan Syria di tenggara. Selain itu, ia menyempadani Laut Hitam di utara, Laut Aegea di barat, dan Laut Mediterranean di selatan. Turki juga mengandungi Laut Marmara yang dipergunakan oleh para ahli geografi untuk menandakan sempadan di antara Eropah dan Asia dan oleh itu, menyebabkan Turki merupakan sebuah negara rentas benua.[1]

Kawasan yang terdiri daripada Turki moden telah melihat kelahiran peradaban-peradaban utama, termasuk Empayar Byzantine dan Empayar Turki Uthmaniyyah. Disebabkan oleh lokasinya yang strategik di persilangan dua buah benua, budaya Turki merupakan campuran budaya Timur dan Barat yang unik yang sering diperihalkan sebagai jambatan antara dua buah peradaban. Dengan kewujudan kawasan yang kuat dari Adriatik ke China di dalam jalur tanah di antara Rusia dan India, Turki telah memperoleh kepentingan strategik yang semakin bertumbuh.[2][3]

Turki ialah sebuah republik berperlembagaan yang demokratik, sekular, dan satuan. Sistem politiknya diasaskan pada tahun 1923 di bawah pimpinan Mustafa Kemal Atatürk selepas kejatuhan Empayar Uthmaniyah, akibat Perang Dunia I. Sejak itu, Turki telah beransur-ansur bergabung dengan Barat sementara menjalin hubungan dengan dunia Timur. Negara ini ialah salah satu ahli pengasas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu,[4] Pertubuhan Persidangan Islam (OIC),[5] Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan,[6] dan Pertubuhan Keselamatan dan Kerjasama di Eropah,[7] serta negara ahli Majlis Eropah sejak tahun 1949,[8] dan NATO sejak tahun 1952.[9] Sejak tahun 2005, Turki adalah satu-satunya negara Islam pertama yang berunding menyertai Kesatuan Eropah, setelah merupakan ahli bersekutu sejak tahun 1963.[10] Turki juga merupakan ahli negara perindustrian G20 yang mempertemukan 20 buah ekonomi yang terbesar di dunia.

Sumber Wikipedia

Akhir Kata

Allahuakar apakah kisah disebalik Turki  Menemukan Lombong Emas Baru Dengan Emas Sebanyak 99 Tan? Hanya ALLAH yang mengetahui segala rahsianya,,, Wallahualam…

Sumber dan rujukan

Youtube catatan ringan

Tribunews

 

Leave a Comment