Allahuakbar, Satu Keluarga Cina Mengambil Keputusan Untuk Menerima Islam Setelah…

Satu Keluarga Dari Bangsa China Menerima Islam

Bukan mudah untuk seseorang itu mengubah agama dan kepercayaan mereka melainkan mereka telah benar-benar bersedia dan faham. Baru-baru ini, satu keluarga berbangsa Cina mengambil keputusan untuk memeluk agama Islam.

Menurut laman Fesbuk Muallaf Rawang, saudara baru tersebut bernama Muhamad Khalid Marcus Wong dan keluarganya telah memeluk Islam di pejabat agama Selayang dengan bantuan ustaz Amir Ng.

Satu Keluarga Dari Bangsa China Menerima Islam

“Alhamdulillah, sudah setahun lebih beliau dan sekeluarga telah mengambil keputusan peluk Islam dan mendekatkan diri kepada Islam” tulisnya.

Difahamkan, Khalid sekeluarga yang lahir bukan beragama Islam amat tertarik dan sentiasa mencari pengertian Islam dalam agama.

Satu Keluarga Dari Bangsa China Menerima Islam

“Makcik tu beritahu anak kami comel dan tenang sekali wajahnya. Dia tanya apa nama anak kami. Kami beritahu belum lagi diberikan nama sebab baru lahir tiga hari.

“Makcik tu mencadangkan untuk menamakan anak kami Siti Khadijah. Saya kemudian beritahu yang kami bukan Islam ketika itu, dan rasanya dia pun boleh tahu,” katanya yang menetap di Kajang, Selangor.

Satu Keluarga Dari Bangsa China Menerima Islam

Ustaz Amir Ng bersama keluarga Muhammad Khalid serta wakil-wakil Perkim Gerak dan Muallaf Rawang.

Peristiwa tersebut turut dikongsikan dalam pertemuan pertamanya bersama Ustaz Amir sebelum memeluk Islam, dan dia kemudian dimaklumkan bahawa Siti Khadijah adalah nama isteri Nabi Muhammad SAW.

Satu Keluarga Dari Bangsa China Menerima Islam

“Tiga bulan lalu saya namakan anak saya Caynice. Tapi kini saya menamakan namanya Siti Khadijah, sebagaimana yang dicadangkan oleh makcik itu,” tambahnya.

Menurut Muhammad Khalid, Islam bukan sesuatu yang baharu baginya kerana sejak kecil dia rapat dengan rakan-rakan Muslim.

Satu Keluarga Dari Bangsa China Menerima Islam

“Kampung nenek saya di Port Dickson, Negeri Sembilan, kawasan Cina, tapi sebelah kampung ramai Melayu. Jadi, saya ada ramai kawan beragama Islam.

“Semoga mereka sekeluarga dirahma ti dan diberkati Allah. Teruskan perjuangan dan sentiasa beristiqomah ke arah kebaikan dan jalan diredhai Allah SWT,” ujarnya.

Baca Juga: Pemuda Cina Nekad Mengucap Dua Kalimah Syahadah Walaupun Dit3ntang Hebat Oleh Keluarganya

Akhir Kata

Semoga keluarga ini sentiasa istiqomah dan dalam menjadi saudara dalam islam, semoga cekal untuk belajar dan mengamalkan segala tuntutan islam… InshaALLAH

Sumber Dan Rujukan

Satupersinggahan

Leave a Comment