1 Kaki Berapa Meter : Penukar Kaki kepada Meter

1 Kaki Berapa Meter? 1 kaki ialah bersamaan dengan 0.3048 meter atau jika ditukar ke dalam unit inci ianya adalah 12 inci. Dengan mengetahui formula tukaran, anda tetap perlu menggunakan kalkulator bukan? Baiklah untuk memudahkan kerja anda, saya sediakan kalkulator penukaran automatik dari kaki ke meter dan dari meter ke kaki.

1 Kaki Berapa Meter

1 Kaki Berapa Meter

Secara tepat, 1 kaki (ft) adalah 30,48 sentimeter. Namun, ukuran tersebut biasa dibulatkan menjadi 30 sentimeter untuk memudahkan penghitungan. Jika dalam ukuran inci, 1 kaki sama dengan 12 inci, sementara 1 inci sama dengan 2,5 sentimeter.

Jadi, kalau ada ucapan atau tulisan yang menyebutkan “tinggi gedung itu 3.000 kaki”, maka penghitungan mudahnya adalah dengan mengalikan 3.000 (kaki) dengan 30 (sentimeter). Maka hasilnya adalah 90.000 sentimeter atau 900 meter.

1 Meter Berapa Kaki

Untuk pengetahuan anda, 1 meter adalah bersamaan 3.28 kaki.

Kalkulator Penukaran Kaki Ke Meter dan Meter ke Kaki

 
 
 

Jadi senanglah kerja anda nak buat kiraan nanti. Bahkan akan menjimatkan banyak masa anda. Seperti kata pepatah, masa itu emas. Namun dalam kemudahan seperti ini anda tetap perlu hafal formula tukarannya kerana anda mungkin memerlukan juga untuk tukaran secara manual pada masa-masa akan datang. Siapa tahu kan? Apapun, jika anda beroleh sesuatu yang bermanfaat dari tool tukaran dan maklumat yang sediakan disini, silalah share kepada rakan, dan keluarga anda atau sesiapa sahaja yang sering mengajukan soalan 1 kaki berapa meter kepada anda. Sampai disini sahaja, sekian terima kasih.

Jikalau Kalkulator Tidak Berfungsi boleh Masuk ke sini untuk cek lebih lanjut tentang 1 Kaki Berapa Meter >>>>. Kalkulator meter

Baca juga

Sumber: